Livet med Camilla Blomberg

'Hästens beteende', 'Ridteori' & 'Ridning'

Publicerad 2010-09-08 20:51:15 i Allmänt,

Hästens beteende
Smått och gott från sammanlagda 6 timmar lektion i hästens beteende:
- I det stora hela pratade man om den vilda hästen och hur dess beteende är densamma idag. Alltså som förklaring till varför hästar gör som dom gör. Nästan allt "härstammar" från "vildhästtiden"
- Hästar har varit gräsätare i 20 miljoner år. Idag fodras hästar allt mer med kraftfoder. Varför ändra på någonting som utvecklats under 20 miljoner år?
- Många säger idag, "jag ska lära min häst passage". Men det vi gör är att vi förstärker en redan inlärd rörelse. Se framför en en lös häst som travar runt i och är nervös. Höga knän och ett ordentligt tramp, kanske ett fnys. (Vet inte riktigt hur jag ska förklara det, hittade ingen beskrivande bild)
- Hästar är bytesdjur, de undviker fara. Alla förändringar är en möjlig fara och hästar flyr först, tittar sen! Tror många har varit med om detta... exempelvis om man rider förbi en soptunna, kan vara jätte farlig från ena hållet och minst lika farlig på vägen tillbaka. Vi tänker, det är ju samma soptunna. Men hästar ser ex, från ena hållet: Något runt (soptunnan) sedan något rakt (vägg). från andra hållet: Något rakt (vägg) sedan något runt (soptunnan). Detta är en förändring för hästen!
- Hästar kan "spela döda". Ex. när dom rullar fast i boxen, tillslut ligger dom stilla. Ett beteende som faktiskt räddar dom från skada i den situationen. Ett beteende de använder i sista utväg. Varför? Kan bero på att kattdjur (rovdjur) vill ha "levande" byten.
- I det vilda är ingen flock större än 7.
- Hingsten är i det vilda det mest sociala könet, idag är det de könet vi håller mest separerat!
- Hästar har lärt sig, genom rangordning, att gå undan för hot. Viktigt att inte ha för små hagar. Om en häst (A) ska gå undan för en hästs (B) hot och staketet eller liknande är ivägen. A kommer inte komma undan och B kommer att attackera.
- Rangordning bestämmer endast vem som har förtur till m at och vatten m.m. Högst i rang bestämmer ingenting vad de andra ska "göra".
- Hästar har rampseende = kan stå och beta med huvudet ner i marken och ändå se horisonten. Hästar i flock behöver ingen som vaktar, alla håller koll hela tiden. Springer en springer alla!!
- Hästar hör ungefär som vi. Hör ej låga frekvenser, ex. cykelljud! Överskatta inte hästens hörsel.
- Hästar lokaliserar ljud sämre än vi. Därför vill dom vända sig mot ljudet för att se vad det är.
- Hästar har utmärkt luktsinne! De kan skilja på kön, eventuellt individer, genom att lukta på gödselhögar. Att lukta på gödselhögar verkar ge hästarna, framförallt hingstar, viktig information.
- Flemning - ett sätt att smaka på lukt. 
- Hästar som växt upp själva blir oftast socialt missanpassade. De har aldrig fått lära sig hur de medfödda signalerna fungerar. Om en sådan häst släpps i flock kan följande hända: Kliar kompisarna extremt mycket på manken, går ej undan för hot = fara för skada, löser inte konflikter m.m.
- Ston är mer benägna att sparka bakåt än hingstar, vill skydda sin bakdel. Hingstar använder frambenen mer.
- Hästarnas "fnysljud" är deras varningssignal för fara till flocken.
- Hästar är anpassade till tempererat klimat, medan människan är ett tropiskt djur. Säg att vi var nakna. Då är våran kritiska nedre temperatur +28 grader, då fryser vi. Hästarnas kritiska temperatur är -15 grader. Så vi kan sluta sätta på täcke på hästarna när vi tycker det är kallt ;) Hästar fryser när de blir blöta in på huden och vanligast kombinerat med nollgradigt.
- Hästars "dygnsrytm" - Äter mer än halva dygnet, äter dygnet runt, ät uppehåll mindre än 3,5 timmar uppehåll, sover mindre än 1/5 av dygnet, sover 5-7 perioder/dygn á 30-40 minuter. Resterande tid, dåsar eller övrigt.
- Kan stå och sova "vanlig" sömn. Måste ligga ner med stöd för huvudet för att kunna sova REM-sömn.
- Hästar i flock, sista hästen som ska lägga sig lägger sig aldrig innan någon annan rest sig.
- Hästar är bytesdjur - dricker sällan och fort! Varför? Ofta långt till vattenhål och där finns det rovdjur. Därför kräver våra vattenkoppar högt flöde för att hästen ska dricka tillräckligt!
- Studier visar att hästar kan dricka 12-18 liter/minut. Och att hästar föredrar hink framför vattenkopp men att "8 liter/minut vattenkoppen" också funkar bra.
- Man tror att sista vilda hästen fanns 1968. Idag uppskattar man det till 1000 st.

Ridteori

Ännu en riktigt bra teorilektion med Mette. Vi pratade om tygelhjälper och skänkelhjälper. Skulle kunna göra en riktigt bra sammanfattning om det gick att sätta lektionen i ord. Ska ta ut några highlights.
- 2 tygelhjälper som vi blev utfrågade om: Mothållande och reglerande. Kan ni svara på frågan när vilken tygelhjälp används? Tänk efter ordentligt innan ni läser svaret, vi fick riktigt "brainstorma" för att komma på de.
Det reglerande tygeltaget: Reglerar på yttertygeln vid ställning. Ett reglerande tygeltag är alltid elastiskt.
Det mothållande tygeltaget: Ex. om hästen skjuter ut bogen. Ej lika elastiskt som det reglerande.
Hästar har lätt att flytta bogarna eftersom dessa inte är fasta med led i skelettet. Bogarna är fast i muskler.
Tänk er en häst på böjt spår i högervarv. Ytter bak håller balansen när inner bak ska ta ett kort och högt steg mer under sig, då lyfts höger bog upp och vi får en bra känsla att hästen bär sig. Hästen svänger med ytter fram och inner bak, medan de andra benen verkar framåtdrivande.
Om yttertygeln skulle verka mothållande, och inte reglerande, kan ytter fram ej kliva över och fram!
Om hästen ej böjer sin högersida, den vill inte korta sin muskulatur på insidan, går inner bak framåt istället för att svänga, hästens ytterbog går utåt och vi behöver då ta ett mothållande tygeltag på yttertygeln.
De ni ;) nu har ni något att tänka på när ni rider! Egentligen... tänker vi på vilket tygeltag vi använder när?

En unghäst hittar sin balans i gångarten skritt senast av gångarterna. Varför? Skritten har inget svävmoment.
Tänk till!! När vi står med hästarna på medellinjen fixar vi och trixar med tyglar, slänger med benen, ändrar stigläder m.m. OCH vi kräver att hästen ska stå still. Sen när man ska gå framåt så nyper man till en extra gång med skänkel för att hästen inte fattar att den ska skritta på fram...??
Hästar korsar aldrig benen naturligt (skänkelvikning). Hästen får en känsla av att tappa balansen.

I tisdags red jag Doris Day, e. Angard ue. Dinard L. Född 1999. Tidigare nämnd i bloggen.
Henne hade jag hela lektionen och det var nu dags för sitsträning!! Utan stigbyglar. Mette visade individuellt vad vi skulle öva på. Jag ska lägga innersida vad mot hästen, så jag släpper i knäet. Ofta svårt för en sån som mig, med långa ben, då sadlarna ofta är små. Knäet ligger mot hur man än gör. Men jag ska iaf. inte knipa med knäet. Jag ska sträcka på mig från knoppen på hjälmen upp i taket så jag spänner överdelen av magen OCH samtidigt INTE spänna rumpan, det är jag tydligen jätte duktig på. Tygeltagen skulle jag ta genom att slappna av mer i handleden och endast vika den, alltså inte använda hela armen! Prova det, ett tips!! Man får en mycket mer elastisk hand och tygelhjälp! Annars var det nog inget mer ;) Jag JOBBADE den lektionen... träningsvärk!

Onsdag:
Idag fick jag Miga e. Landlord - Gulliver. född 1998. Miga är tilldelad Pierre varannan vecka, vi får se om jag får henne. Skulle inte förvåna mig! Nästan ingen har fattat tycke för Miga, men jag fick till det helt ok idag. Där emot är hon en sån häst du lär dig att tycka om. Jag fick ingen sån glädje känsla av att rida henne och hela passet kändes som en framridning. Kan det vara en utmaning? Inte alldeles lätt att rida i form!
Dagens övning var såklart fortsättning med sitsen ;)
Vi började gå in på att känna hur bakbenen rörde sig, inte helt enkelt kan jag säga! Vi skulle rida förbi Mette och säga "nu" varje gång hästen satte i ett bakben i marken, i skritt och trav. Trav endast ytter bak. Prova det! Svårt i traven, jätte svårt. Sen skulle vi "tajma" in en galoppfattning från trav när ytter bak klev i marken. Helt galet svår övning. Något jag kan tänka mig framkallar frustration hos vissa. Öva, Öva, Öva!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela