'Hemresa' & 'Veckostart'
I fredags gjorde jag en surprise och åkte hem. Det blev många glada och överaskade miner :)
Det var härligt att vara hemma, ett ständigt leende på läpparna! På söndagen passade jag på att besöka Järna Ridklubb. Eftersom det var hoppkurs hann jag träffa många härliga människor, vilket bjöd på stort kramkalas :)
Nästa hemresa är inbokad, 1,2 & 3.de oktober. Den här gången kommer jag anmäld!
Veckostarten började med en rejält uppskaddad sovmorgon, började klockan 13.00!!
Vi hade tre timmars lektion om hästens beteende, ett tema som fortsatte på tisdagsmorgonen.
Måndagslektionen handlade om reproduktion och fölets utveckling. Vi pratade mycket om det vi i aveln kallar "naturlig betäckning". Vilket inte alls ses speciellt naturligt med tanke på omständigheterna. Om man jämför hästar i det fria som betäcker naturligt så kan dom agera precis som i det vilda, alltså helt naturligt och enligt hästens riktiga beteende. De vi i aveln kallar naturlig betäckning: Stoet står med språnglinor och brems i en ställning som inte liknar ett brunstigt sto. Nu är det säkert inte alltid såhär men det är en tankeställare.
Vi läser ju mycket sådant för att kunna förstå allt med hästens invanda beteende från de vilda! Vad är egentligen naturligt för hästarna!?
Tisdagslektionen handlade om hästens inlärning. Ibland kan det vara bra att tänka tanken "hästar föds inte med en önskan om att bära omkring på sitt genom tiderna farligaste rovdjur - men med rätt träning kan de lära sig att det är något possitivt"
Hästar är inte smarta. Människors överskattning av hästens förmåga att förstå och inse ger hästen problem. Hästar har inget elelr mycket begränsad intellekt, genom att vi accepterar det underlättar vi för hästen.
Den mest kända typen av inlärning är klassisk betingning. Hästar kopplar ihop långa kedjor av betingningar, vilket gör att de verkar smartare än de är. Exempel på betingningar: ett speciellt träns vid ett speciellt arbete, ett speciellt ljud innan fodring (fodervagnen kanske låter), m.fl. Vår lärare berättade om en gång när hon släppte ut sin häst i hagen, hästen blev rädd och hoppade till, när den lugnat sig fick den en klapp på halsen och plötsligt stack hästen iväg. Hon hade funderat på vad som hände och kom fram till att hon alltid klappar hästen när hon släppt den i hagen, hästen tog alltså signalen som alla andra gånger, att det var varsågod att gå. Har ni själva någon sådan grej ni gör? Som är betingad inlärning hos hästen men kanske omedveten från er?
Sedan har vi instrumentell inlärning. Hästen prövar sig fram, och för varje gång går det snabbare och snabbare. Vi kan ta kära haflinger Pontus som exempel. Det händer ju att han är lös ibland när man kommer på morgonen. Man säger ofta uttryck som "Pontus har lärt sig hur man kommer lös". Men han har alltså provat väldigt många gånger ;)
Ett litet axplock ur temat.
Tisdag och dags för ridteori med Mette.
Idag fick vi titta på film. Ta tyglarna 1 2 3. En film baserad på Bosse Tiblins böcker. Mette pausade och frågade hela tiden, "Vad sa han nu?" Vi återberättade och diskuterade. Mycket intressant!
Frambenen är raka i lederna, ej särskilt rörliga.
Bakbenen är vinklade i lederna, rörliga. Knä- och lårlederna är de viktiga! Haserna är inte alls särskilt viktiga, man vill inte ha en vinklad bakhas. En rak bakhas ökar bärigheten.
En fjordning har inte vinklar in knä- och lårleder utan är väldigt rak. Rasen är inte gjord för bärighet och bärigkraft utan är gjord för påskjutskraft.
Halskotpelaren går i två böjda delar genom halsen, inte som man lätt tror i överkant med manken. Viktigt att hästen får sträcka på halsen innan man rider ihop den, annars blir det lätt stelt i halskotpelarens "bågar".
Den viktiga och stora ryggmuskeln är den vi "sitter på". För att få mer avlastade framben krävs det att hästen är stark i sin ryggmuskelatur. På unghästar, som inte har hunnit bygga upp sin muskulatur, kan muskeln liknas vid en hängmatta och ryttaren hamnar lätt på ryggraden.
Om ni tänker er en punkt snett ner framför manken. Och en punkt bakom korset, intill höftleden. Tänk er ett streck mellan dessa, man vill inte ha det rakt, man vill inte ha det böjt nedåt (hängmatta) utan man vill ha den i en båge uppåt. För att komma hit krävs då att hästen spänner den "treknatiga" muskel som sitter vid manken och uppåt halsen, att den sträcker ryggmuskelaturen (ej spänner-för hur känns det att sitta på en spänd muskeltur?), trampar under sig med bakbenen och spänner sin bukmuskel.
Att hästen bär upp sig med hjälp av spända bukmuskler var något nytt för mig! Men börjar man studera detta så ser man att så är fallet. Konstigt vore ju annat :)
Man ska alltid tänka att man har lika "mycket häst" framför sadeln som bakom sadeln. Lägger man ner formen och hästen kommer fram ska också baktrampet synas mer bakåt. Kortar man upp hästen fram, måste den komma under sig mer bak. Vanligast är problemet att man kortar upp fram, stegen blir kortare, men bakåt är hästen jätte lång!
NU KOMMER NÅGOT INTRESSANT: - HALVHALT.
En halvhalt är en framåtdrivning för sätet, underskänkeln ska spänna bukmuskelaturen, handen ska vara stillastående (ej förväxlas med förhållning-handen kan vara stilla men kramandes) OCH hästen ska vara på tygeln. Om handen tänker bakåt kan bogarna och steget ej lyfta fram och meningen med halvhalten förlorades.
Min och många andras fråga är: "Varför lär man ut halvhalter i tidigt stadie?" Egentligen har ryttaren inte en chans att förstå sig på vad denna halvhalt är, gör och är bra för. Ridningen behöver jobba fram ett annat begrepp, och varför inte använda avstämmning? "Stäm av tempot" exempelvis.
Mmm intressant diskussion, vad tycker ni? kommentera!
Efter salslektionerna red jag min för dagen reservhäst. Camilla Berg som har Onoff med mig är sjuk så han låg som reservhäst idag. Vi tog en tur på Melonbanan och han var faktiskt riktigt fin. Han vilade i lördags, skrittade ut i söndags, gick hoppning med tvåorna i måndags... jag som trodde han hade vilat helt denna vecka. Men underlaget var rätt tungt så han fick trampa ordentligt. Kanske hade något med det att göra, eller så var det en grymt duktigt två som red han igår ;)