'High Hope' & 'Foderlektion'
Imorse red vi dressyr för Mette. OnOff har varit knackig över helgen så jag fick rida på stoet High Hope e. Montgomery ue. Robin Z född: 2002. En stor häst som är ganska orolig med huvudet, men fin när man hittar henne. Hoppas bara att det inte är något allvarligt med OnOff, vill ju rida den hästen jag tilldelats. Det är extra roligt nu för han blir bara finare och finare för varje pass!
Lektionen var skänkelvikning. Vi gjorde det längs långsidorna och med bakbenen kvar på spåret och frambenen innanför spåret, mycket svårare än när man ställer huvudet in mot väggen. Vi pratade om en bra tvärning och om när skänkelvikningen är tre- eller fyrspårig. Om den är fyrspårig betyder det att "alla hovar har sitt eget spår", till skillnad från den trespåriga då de diagonala fram- och bakbens paret spårar. När man rider en fyrspårig skänkelvikning ska mellanrummet mellan de diagonala fram- och bakbens paret vara en decimeter.
Sedan hade vi långlunch... Vilket jag förkortade med en halvtimme på grund av mitt ansvarsområde denna vecka, tvätt! Massa tvätt, dåliga torkmöjligheter och ett ständigt "passup", blä för det ansvarsområdet!
Jag och Carro lunchade hemma hos mig. Sedan var det läxläsning. När det sedan var dags för hundpromenad en timme innan vi började var det en som strejkade :) "Väck mig när ni är tillbaka" skojades det om... Vilket jag tyckte lät bra eftersom hon somnade så sött innan jag ens han gå iväg!
Lektionen: Näringsbehov - kraftfoder.
Vi pratade om underhållsbehov och tilläggsbehov. Underhållsbehovet är den mat som hästen behöver för att leva, för att organen ska fungera och den ska kunna gå i hagen. Största delen, nästan allt, ska komma från ett bra grovfoder. Tilläggsfodra gör man vid dräktighet, digivning, tillväxt, och arbete.
Kraftfoder delas in i:
Energikraftfodermedel, All spannmål ex. Havre. Även majs, populärt i USA. Majs har högre tunntarmssmältbarhet (Stärkelse tas upp i tunntarmen) än havre men måste då vara i 'poppad' form. Vilket är snabbt uppvärmt i ca. 400 grader.
Proteinkraftfodermedel, Soja (bra-innehåller också mycket selen-ett av hästens viktigaste mineraler), Lusern, Ärtor, Potatisprotein, Linfrö. Alla utom den sistnämnda innehåller mycket lysin, hästens viktigaste aminosyra. Linfrö klassas inte längre som ett bra proteintillskott på grund av dess kvalite.
Biprodukter, Betfor, Melass, Foderjäst. Betfor är ett jätte bra foder då det har både fiber och socker. Fiberdelen upptas i grovtarmen och sockret i tunntarmen, betfor stimulerar alltså hela tarmsystemet.
Fettrika fodermedel, Olja. Ger energi.
Övriga fodermedel, tex. morötter. 7 kg färska morötter motsvarar 1 kg havre :) i protein- och energimängd.
Sedan påbörjade vi foderstatsberäkning. Vi har börjat att kolla på energibehov hos olika hästar, vilket jag också fått i läxa till imorgon, det måste jag sätta fart med nu! Detta gjorde jag på gymnasiet så jag känner igen det, men man glömmer lätt, det var ju trots allt ett tag sedan ;)