Livet med Camilla Blomberg

'Vilken vecka, pust...'

Publicerad 2010-09-16 19:43:12 i Allmänt,


Denna Vecka har varit tuff. Måndag till torsdag 06.55 - 17.00 och ni ser, de e inte mycket till raster!
I rasterna ingår även att ha klar hästen för lektion, gärna framskrittad och värmd. Att tillägga på detta schema så hade vi årsmöte med HAS (Hippolgens studentkår) i måndags kväll och i onsdags efter stalltjänsten hade vi möte med vår handledare i ett mini projektarbete som vi startat. Mer om projektet kommer nästa vecka när vi börjat starta upp lite mer! Vi har iaf. ett tema: Exteriöra avelsmål för hopphästen - nu och då.

De mörkgröna är stalltjänst
De ljusgröna är ridning
De övriga är lektioner på sal




Det var då lite skrattretande när vi i onsdags hade studieteknik. Några saker som är totalt ömöjliga med ett sånt här schema är dygnsrytm, håll kroppen igång med motion, äta regelbundet och näringsrikt, koppla av då och då... osv. Det var samtidigt intressant, det finns ju faktiskt många knep att ta till när man ska studera! Skönt att jag är ganska duktig på de :) Visste ni att hjärnan orkar "studera" i 20 minuter?

Lektionen efter var det dags för statistik, man har inte saknat matte lektionerna från gymnasiet vill jag säga! Som tur är läser vi på en basic nivå, vi ska kunna utöva undersökningar inför våra projekt och besitta kunskapen att sammanställa dem statistiskt!



Ridning med Mette - öva på att hästen skulle spåra.
Onoff gick BRA idag! Men, man måste verkligen rida på den hästen! När han släpper till har han dolda talanger, det är roligt när han tycker att han ska ta fram dom :)
Jag fick en AHA upplevelse. Även om hästen spårar så kan man ha en kantig känsla. Jag har skrivit om det förut och vi har gått igenom det på teorin, när hästen böjer ska innersidans muskler korta sig, och det är inte för än dom gör det som man får den där perfekta känslan! Då får jag en riktigt trevlig galopp i han.



Dags för torsdag... Vet ni förresten hur trött man blir av att gå upp 05.40 i fyra dagar och hålla detta tempo? Morgonpromenaderna med Smilla blir tyngre och tyngre för varje dag. Hon däremot, är lika pigg som vanligt :) Kottarna är lika roliga även om klockan är sex på morgon! Såhär en torsdageftermiddag känner man sig nöjd och duktig! Jag klarade det!

Lektion om Grovfoder.
Vet ni hur Flyingeskadad man kommer vara när man kommer hem...
- Man kommer springa runt och le och säga hej till alla (förhållningsregler på flyinges område, skapar bra trivsel, vilket är sant. Det är trevligt när alla ler och hälsar)
- Man kommer gå eld och lågor över att det är bajshögar i ridhuset (Vi mockar dessa gigantiska banor efter varje ridpass)
- Man kan inte längre gå i "normalt" tempo. (Flyingetempo råder)
- Hästen ÄR en gräsätare!!! (Fråga mig inte hur många lektioner vi haft angående: hästens ursprung=gräsätare, hästens tarmsystem=gjord för gräsätning, fodermedel=grovfoder till största delen osv. osv.)

Ja en liten parantes... tillbaka till lektionen...

Man säger att ett bra mått att följa är 1,5-2 kg ts (torrsubstans)/100 kg häst. Man kan alltså inte säga 2 kg hö om det är ett hösilge. För med hösilaget kan du endast räkna den del som är torrsubstansen, resten är vatten, och det väger ju också!

Vi lärde oss massor om hur man tar hand om en vall eller ett bete. Hur du skördar, hur det går till, vilka örter/grässorter du ska så, hur du ska blanda dessa med varandra m.m.

Vilken tid på sommaren du tar höet bidrar till om höet innehåller mycket eller lite protein samt energi. Ska du utfodra lättfödda hästar ex. ponnyer ska du ta höet sent, då innehåller det inte lika mycket energi. Varför tänker man då? De e väll alltid bra att ha ett energirikt hö. Då säger jag såhär:
- Hästar är skapta att äta 14-18 timmar per dygn. Hästar har ett behov av att tugga, dom behöver det mekaniska för att känna sig tillfredsställda. Om vi har ett energirikt grovfoder betyder det att vi kan ge hästarna mindre hö. (tänk er de tjocka ponnyerna, hur lättfödda som helst), då tillfredsställs inte hästarnas tuggbehov och de kan skapa sig olater och bettendestörningar - som inte hade uppstått om hästarnas ättid var längre.

Har man en sorts hästar kan det vara bra att diskutera detta med sin höleverantör, för att han ska veta vilken sorts foder som passar dig bäst och sedan anpassa sin skörd efter det! Kunskap som vi hippologer ska besitta :)



Hopplektion för Peter Eriksson.

Han började med att rida en av sina egna hästar, han kallade det en demo för tankar kring hoppningen! Det var mest grunder men kul att se hur han får det att se så ENKELT ut!!

Vi fick mest arbeta med förhöjda bommar, reglera galoppsprången. Få in 4-5, 5-4, 5-6 och 6-5 fram och tillbaka, böjt spår, rakt spår... SÅÅ NYTTIGT!

Peter som instruktör är rätt tankspridd. Han tänker och pratar och tänker och pratar och upplevs ibland som vimsig. Kul med tanke på hur duktig han är!

OnOff var NICE idag! Han var helt galen de 3-4 första sprången. Han kan inte travhoppa, det går så otroligt fort när han väl hoppar av, väldigt svårt att läsa av han då. Men han lugnade sig och övriga övningar gick riktigt bra! Tog ett tag innan rätt antal galoppsprång satt på plats mellan hindren men det gäller att läsa av honom och märka om han ska fara iväg eller om han väntar!

Peters kommentar till oss alla: "Jag är positivt överaskad, trodde inte att ni skulle fixa detta så bra" Och hur nice är inte de då :)
Övrigt snack bland lärarna: "Hippologettorna är så påhugget" Nu ja ;) Vänta några veckor... Men jag hoppas man håller i!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela